Verzamelaar van de maand

Cinderella’s

DE TENTOONSTELLING IS VERPLAATST NAAR ZONDAG 27 NOVEMBER 2022.

Op zondag 27 november laat Martin Brouwer uit Schijndel zijn verzameling cinderella’s zien. Hij heeft al 2 keer eerder een tentoonstelling gehouden. Een keer met zijn verzamelingen lucifermerken en suikerzakjes van Meierijstad en al een keer eerder met zijn verzameling cinderella’s. Zijn tentoonstelling met cinderella’s was in februari 2016 (zie het tentoonstellingenarchief). Zijn verzameling is sinds die tijd flink uitgebreid. Daarom wil hij deze verzameling graag opnieuw laten zien.

Wikipedia geeft de volgende definitie voor cinderella’s: Een cinderella is een zegel die op het eerste gezicht aan een postzegel doet denken, maar geen postzegel is, omdat deze niet is uitgegeven door het postwezen van een door de Wereldpostunie erkend land, gebied of (internationale) organisatie. Hieronder vallen dus zegels met een semi-postale functie, bestemd voor alternatieve vormen van postvervoer, zoals stadspostdiensten. Daaronder volgen op wikipedia nog 15 verschillende voorbeelden van cinderella’s. Martin heeft inmiddels 9 insteekboeken/ordners met cinderella’s. Bij alle zegels staat vermeld wat voor soort zegels het zijn. Uit mijn notities haal ik al zeker 30 verschillende soorten. Cinderella’s hebben meestal geen landsaanduiding en/of waardeaanduiding. In de verzameling van Martin zitten diverse heel mooie velletjes met herdenkingszegels. Deze velletjes zijn voor allerlei gelegenheden uitgegeven. Bijvoorbeeld voor de opening van de metro in Amsterdam, het 25-jarig bestaan van de Efteling, 150 jaar braille, 175 jaar KVK, 700 jaar Amsterdam of voor 30 jaar SOS Kinderdorpen.

Een van de soorten cinderella’s zijn sluitzegels. Martin heeft inmiddels al 2 ordners vol met alleen sluitzegels van het tuberculosefonds. In 1903 werd het Nederlands tuberculosefonds opgericht. In 1973 en 1974 gaf het Tuberculosefonds sluitzegels uit met een pimpelmees en een roodborstje, dit zijn de meest bekende tuberculosezegels. In latere jaren werden hele velletjes met sluitzegels uitgegeven. Het laatste vel in de verzameling van Martin is van 2005. Het is bij Martin niet bekend of ze nog steeds worden uitgegeven. De tuberculosezegels zijn niet alleen in Nederland uitgegeven. Martin heeft veel velletjes uit andere landen, o.a. uit USA. Alleen al van het thema tbc heeft hij bijna 100 bladen met materiaal. De tbc zegels zijn te herkennen aan het kruis van Lotharingen wat op alle zegels (ook buitenlandse) staat.

Martin kreeg op de verzamelbeurs in Eerde van Ad van Tiel eens een serie fotozegels. Hij had de zegels waarop motoren stonden in zijn verzameling gehouden en de rest aan Martin gegeven. Op internet had Ad gevonden dat dit een verzameling weggevertjes uit de jaren 1937-1939 was. Regionale kranten organiseerden de actie en maakten verzamelalbums en gaven die weg of verkochten ze. Bij diverse winkels werden de fotozegels weggegeven bij aankoop van producten. Deze winkels plaatsten hiervoor advertenties in de kranten. Het zijn kleine fotootjes met postzegeltanding en gom op de achterzijde. Martin heeft 4 stroken van deze zegeltjes, maar er moeten er veel meer zijn uitgegeven. De foto’s zijn van P.S.V., luchtvaart, HZPC en sporters. Meer informatie over deze zegels is te vinden op: https://lezenoverzwemmen.nl/fotozegels/ door Ron Wessels. Ook de TV-zegels van de VIVO is zo’n actie van zegels die werden weggegeven. Hier ontbreken er nog een flink aantal van in de verzameling van Martin. Hij zou deze graag compleet hebben.

Martin is lid van de NVTF de Nederlandse Vereniging voor Thematische Filatelie. Daardoor is zijn verzameling de laatste jaren flink uitgebreid. Via een paar medeleden heeft hij zijn verzameling flink uit kunnen breiden.

Martin heeft een album vol met stadspostzegels. Netjes gesorteerd op plaatsnaam. Hij heeft ook een catalogus van Stadspostzegels van 2012-2013. Nadien is er geen catalogus meer uitgekomen. In zijn verzameling zitten diverse velletjes met fantasiezegels, onder andere van Duckstad en van Diddl. Ook de zegels die ze met het rondgaan voor de kinderpostzegels op je deurkozijn plakken worden door hem verzameld en de zegels die door bijvoorbeeld de hartstichting of de postcodeloterij op de envelop gedrukt worden.

In zijn verzameling zitten verder bijvoorbeeld zegels van: esperanto, hypotheek, kwitantie, leges van gemeenten, verzekeringen, visvergunningen, omzetbelasting, effecten, medicijnen (uit Japan), kranten, accijns (van tabak), concentratiekampen, proefdrukken, propaganda, rente, rode kruis, telegraaf, toeslag, pakket, stakingen, weldadigheids- en fiscale zegels.

Er worden zegels uitgegeven door landen of eilanden die niet erkend worden door de Wereldpostunie. Hij heeft bijvoorbeeld  2 velletjes postzegels van de Surf Islands.

Voor meer informatie en afbeeldingen kunt u kijken op www.moetjekijken.nl.

Klik hier om het volledige verhaal met afbeeldingen te lezen. 

Verzamelbeurs
Op zondag 27 november laat Martin Brouwer uit Schijndel zijn verzameling over de cinderella’s zien op de verzamelbeurs. Kom eens een kijkje nemen op de verzamelbeurs. Als u nog een aanvulling heeft op deze verzameling kunt u contact met hem opnemen via 06 – 4408 2965 of e-mail naar mf.brouwer1957@gmail.com.