Verzamelaar van de maand

Handtekeningen op ansichtkaarten

Een paar jaar geleden vertelde Martien de Koning, de beurshouder van de verzamelbeurs dat hij een verzameling handtekening kaarten had overgenomen en dat hij die wel een keer tentoon kon stellen op de verzamelbeurs in Eerde. Op zondag 24 maart laat hij de verzameling van Sjra Vintcent zien op de verzamelbeurs in Zijtaart. Omdat het niet een zelf opgebouwde verzameling van Martien is, wil hij niet met de kaarten op de foto. In overleg met de familie van Sjra Vintcent, de verzamelaar van de handtekening kaarten, hebben wij een foto van Sjra erbij gezet.

Martien de Koning verzamelt ansichtkaarten van het Brabants dorpsleven en vooral ook van de plaatsen Sint Oedenrode, waar hij vandaan komt en Eerde, waar hij nu al vele jaren woont. Een paar jaar geleden is een goede vriend van hem overleden. Deze verzamelde ook ansichtkaarten. Onlangs vroeg de weduwe van zijn vriend aan hem of hij een nieuwe bestemming kon vinden voor de verzameling Boomerang kaarten. Martien heeft diverse advertenties daarvoor geplaatst op internet. Daarbij kwam hij ook op www.moetjekijken.nl. Die site biedt ook de mogelijkheid om gratis een advertentie te plaatsen. Toen Martien daarop keek zag hij de advertentie waarbij deze verzameling werd aangeboden. Hij vond het een interessante verzameling en besloot contact op te nemen met de aanbieder, de zoon van Sjra Vintcent.

Sjra Vintcent is op 9 januari 2009 overleden. Hij woonde in Reuver en was daar lid van de heemkundekring. Hij heeft diverse boeken over Reuver geschreven en had een heel grote verzameling over Reuver. De verzameling over Reuver is naar de heemkundekring gegaan, maar voor de handtekening kaarten hadden die geen belangstelling. De kaarten kwamen op zolder terecht. Maar toen de zoon ging verhuizen en kleiner ging wonen wilde hij er graag iemand anders blij mee maken. Door het jarenlange ongebruikt liggen waren de mapjes waar de kaarten in zaten al behoorlijk aan het vergaan. Martien heeft de kaarten allemaal bekeken en in nieuwe albums en mapjes gestoken. Sjra heeft de handtekeningen vooral verzameld in de jaren ‘80 en ‘90. Hij heeft er veel tijd in gestoken om allerlei mensen aan te schrijven. Hij stuurde meestal een briefje met het verzoek om een handtekening en daarbij een aan zichzelf geadresseerde en gefrankeerde ansichtkaart.

Misschien als de heemkundekring de kaarten goed bestudeerd had, dat ze toch wel voor een gedeelte van de kaarten belangstelling gehad zouden hebben. In de collectie zaten namelijk veel ansichtkaarten van Reuver. Het viel op dat die kaarten ook vaak gebruikt waren om handtekeningen te verzamelen van Reuverse mensen die op een of andere manier het nieuws hadden gehaald. Er zaten diverse kaarten bij met de handtekeningen van Prins Carnaval en zijn adjudanten. Sjra knipte vaak stukjes uit kranten die hij dan achter op de ansichtkaarten plakte. Het ging dan bijvoorbeeld over een politicus die een bezoek bracht aan Reuver of iemand die een bijzondere mijlpaal had bereikt. Sjra vroeg die personen dan om bij dat krantenberichtje, of de gegevens, hun handtekening te zetten.

In het verhaal onderaan de pagina staat een voorbeeld van een kaart zoals Sjra ze verstuurde. Hij knipte stukjes uit de krant of schreef zelf informatie over een persoon op een kaart en stuurde die dan gefrankeerd en geadresseerd op. Vaak waren het ansichtkaarten van bloemen of stadsgezichten. Als ze aan artiesten gestuurd werden dan stuurden die soms niet alleen de getekende ansichtkaart terug maar ook een officiële foto met een voorgedrukte handtekening.

Sjra heeft op die manier ongeveer 400 ansichtkaarten met handtekeningen bij elkaar verzameld. Uit de verzameling blijkt ook duidelijk de veelzijdige interesse gebieden. Er zitten veel kaarten bij met handtekeningen van politici, popartiesten en sporters. In de categorie sport zijn het vooral schaatsers, wielrenners en voetballers.

Martien is er nog niet uit wat hij verder met de verzameling wil doen. In ieder geval voorlopig wil hij de verzameling zo bij elkaar houden en misschien in de toekomst toch nog wat uitbreiden als het zo uitkomt. In ieder geval zal hij er niet zoveel werk van maken om de verzameling uit te breiden als Sjra heeft gedaan. Een kleine uitbreiding heeft hij al wel gevonden. Hij had namelijk al een paar Boomerang kaarten met de handtekeningen van “The new Kids”.

Op zondag 24 maart laat Martien de Koning uit Eerde deze verzameling handtekeningen zien op de verzamelbeurs in Zijtaart. Kom eens een kijkje nemen op de verzamelbeurs. Als u nog een aanvulling heeft op deze verzameling kunt u contact met hem opnemen via 0413 343 106 of e-mail m.dkoning@tiscali.nl.

Klik hier om het artikel met extra foto’s te lezen zoals het in de Verzamelaar heeft gestaan.