Verzamelaar van de maand

Op zondag 26 januari laat ik, Hannie van Duijnhoven, een klein gedeelte van mijn verzameling Happy Meal speelgoedjes zien op de verzamelbeurs in Eerde. In november 2019 vierde McDonald’s het 40-jarig bestaan van het Happy Meal. Dit vind ik een goede reden om een tentoonstelling te houden. 
In 1977 bedacht Dick Brams het concept om bij iedere kindermaaltijd een speelgoedje te doen. Het idee werd getest en het bleek een succes te zijn. In 1979 werd in Amerika het eerste Happy Meal uitgebracht. Een jaar later kwam het 1e McDonald’s restaurant in Nederland. In 1981 werd in Nederland een serie uitgegeven onder de titel ‘n Hele-Maal. Er waren 4 verschillende Happy Meal doosjes in de vorm van een circuswagen. In 1986 werd er voor het eerst een serie in Nederland uitgegeven onder de titel Happy Meal, dit waren 6 items voor de persoonlijke verzorging, zoals bijvoorbeeld een kam en een zeepbakje. Vanaf die tijd bestond ook in Nederland het Happy Meal. In het begin waren er 4 series per jaar, vanaf 1990 waren er 6 series per jaar. Dit werden er al snel meer. Steeds vaker werden er ook aparte series met speelgoedjes uitgegeven voor jongens en meisjes, kleine Barbies voor meisjes en Hot Wheels autootjes voor jongetjes. In 1997 werd de grootste serie Happy Meal speelgoedjes ooit in Nederland uitgegeven: 101 verschillende Dalmatiër hondjes. Ze waren maar 1 maand verkrijgbaar bij McDonald’s en zaten in dichte verpakkingen.
Ik ben rond 1998 begonnen met het verzamelen van Happy Meal speelgoedjes. In 1996 verzamelde ik, zoals heel veel mensen in Nederland, de flippo’s. Daarna ging het verzamelen verder met de Spacix. Maar daarna waren er een tijdje geen leuke acties. Ik miste het verzamelen. Dat je altijd iets had om mee bezig te zijn en uit te sorteren. Het verzamelen zorgt ook voor contact met andere mensen, want je moet ruilen om je verzameling compleet te krijgen. Ik bezocht nog iedere maand een verzamelbeurs, maar het ruilen van flippo’s werd steeds minder. Ik besloot op zoek te gaan naar een nieuwe verzameling. Iets wat heel lang door zou gaan en waar niet te moeilijk aan te komen was en zeker niet teveel zou kosten. Op rommelmarkten, die ik regelmatig bezocht, lagen altijd volop McDonald’s speelgoedjes in de dozen. Meestal kon je ze kopen voor 10 of 20 cent.
In het begin heb ik veel op internet gezocht naar welke speelgoedjes al allemaal waren uitgegeven door McDonald’s. Ik vond diverse sites, maar jammer genoeg was niet alle informatie hetzelfde. Op de ene site stond dat een bepaalde serie in 1989 was uitgegeven en op een andere site in 1991. Ik was er al snel achter dat er verschillende series van McRobots waren uitgegeven, maar ik kon niet vinden hoe de verschillende series waren samengesteld. Al snel ben ik begonnen om zelf een catalogus samen te stellen. Bij ieder speelgoedje zat een briefje met daarop afbeeldingen van alle speelgoedjes uit de serie. Inmiddels is mijn catalogus een heel dikke map. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat er vanaf 1981 al regelmatig advertenties van McDonald’s in de Donald Duck hebben gestaan. Ik vond iemand die al jarenlang lid was van de Donald Duck en van hem mocht ik alle Donald Ducks lenen. Ik heb alle advertenties van McDonald’s in gescand en genoteerd in welke Donald Duck de advertentie stond. Op die manier werd ook de volgorde van uitgifte van de eerste jaren duidelijk.
In het begin waren de speelgoedjes heel klein, ze konden gemakkelijk bij de maaltijd in het doosje. Er waren een aantal thema’s die regelmatig terugkeerden, zoals: Barbies en Hot Wheels, Disneyfilms en de McDonaldland figuren. McDonald’s had 4 mascottes: Ronald McDonald, Birdie (een eendje), Hamburglar (een boef) en Shakie (een paars figuurtje). In 1999 is de laatste serie met de McDonaldland figuren verschenen. De laatste jaren is Happy de mascotte van McDonald’s. Dit is een figuurtje in de vorm van een Happy Meal doosje.
Tot 2006 werd er bij iedere nieuwe Disneyfilm ook een serie Happy Meal speelgoedjes uitgebracht. Vooral die series waren erg populair. Vaak waren de speelgoedjes al voor het einde van de actieperiode op en werden er dan speelgoedjes bij het Happy Meal gedaan die over waren gebleven van eerdere acties. In 2006 stopte de samenwerking met Disney. Er waren ook diverse series waarbij de speelgoedjes slechts een onderdeel waren van een groter geheel. Zo was er in 1999 een serie waarbij je in een Happy Meal de voeten, de broek, het lijf of de kop van Mickey kreeg. Ieder deel was een speelgoedje op zich. De voeten waren een rolstempel, de broek een verrekijker, het lijf een waterpistool en het hoofd een viewmaster. Pas als je alle delen bij elkaar had, dan had je een hele grote Mickey pop. Mijn lievelingsserie is de Junglebook serie. De serie bestaat uit 8 speelgoedjes die samen een boom vormen. Er is geen vaste volgorde om de boom op te bouwen.
Ik heb de verzameling Happy Meal speelgoedjes bijna compleet. Van de eerste jaren ontbreken nog enkele items, die echt zeldzaam zijn, maar ik wil er ook nog steeds niet veel geld aan uit geven om de verzameling helemaal compleet te maken. De eerste stickertjes heb ik nog nooit gezien en de Happy Meal doosjes in de vorm van een boot of UFO waren heel groot en heel kwetsbaar, er is moeilijk aan te komen.
Op mijn website mackies.verzamel-ik.nl staat een overzicht van alle Happy Meal speelgoedjes die in Nederland zijn uitgegeven. Ik gebruik de site zelf regelmatig. Ik heb alle informatie natuurlijk ook op mijn computer staan maar als ik niet meer weet in welk jaar een bepaalde serie is uitgegeven dan zoek ik even met ctrl f op mijn site.
In 2003 heb ik ook al eens een tentoonstelling gehouden met mijn verzameling dat verhaal staat nog steeds op de site van de verzamelbeurs en op www.moetjekijken.nl.

Xandra en Fons Cornelissen hebben vanaf het begin van de jaren ’90 Happy Meal speelgoedjes verzameld. Zij zijn inmiddels gestopt met verzamelen. Zij komen op zondag 26 januari ook naar de verzamelbeurs in de hoop nog een gedeelte van hun collectie te kunnen verkopen. 

Verzamelbeurs
Op zondag 26 januari laat Hannie van Duijnhoven haar verzameling Happy Meal speelgoedjes zien op de verzamelbeurs in Eerde. Als u nog een aanvulling heeft op deze verzameling kunt u contact met haar opnemen
via 06 1372 9837 of e-mail mcmomhannie@hotmail.com.

Klik hier om het artikel te openen zoals het in de Verzamelaar komt te staan.