Verzamelaar van de maand

Pokémonkaarten

Op 26 mei 2024 houdt Sven Albers uit Sint Oedenrode een tentoonstelling met zijn verzameling Pokémonkaarten op de verzamelbeurs in Zijtaart. Sven bezocht in januari en februari de verzamelbeurs in Zijtaart om zijn verzamelingen over voetbal en postzegels van skiën uit te breiden. Toen ik hem vroeg om een tentoonstelling te houden zei hij direct dat hij dat wel leuk zou vinden. Hij vroeg zijn moeder om toestemming en die vond het ook goed. Maar waar ga je dan een tentoonstelling mee houden, vroeg ze? Sven twijfelde even. Postzegels of voetbal. Toen vertelde hij dat hij ook een grote verzameling Pokémonkaarten heeft, “maar die zijn hier toch geen op de verzamelbeurs”, zei hij. Nee, die zijn er niet, omdat ik ze thuis gelaten heb. Er is al heel lang niemand meer geweest voor Pokémonkaarten, maar als Sven een tentoonstelling houdt met Pokémonkaarten, dan zorg ik dat er die zijn om mee te ruilen.

Een afspraak voor het interview en de foto werd snel gemaakt. De dag voor het interview vroeg Sven of ik dan mijn map met ruilkaarten mee wou brengen naar het interview. Hij was erg weg van sommige kaarten, die nog uit de beginjaren van de Pokémonkaarten stammen. Dus al tijdens het gesprek konden we diverse kaarten ruilen.

Sven vertelde dat hij nu ongeveer 3 jaar Pokémon spaart. Voor alle gelegenheden waarbij cadeautjes worden gegeven vraagt hij Pokémon: Sinterklaas, zijn verjaardag en voor zijn kinderfeestje van zijn vrienden. Hij is net die week 9 jaar geworden en van zijn opa en oma kreeg hij een heel chique insteekmap voor Pokémonkaarten en een schilderijtje van Eevee wat zijn oma zelf gemaakt heeft.

Al vanaf 1995 verschijnen er zeer regelmatig nieuwe sets van Pokémonkaarten. Op pokemonkaart.nl staan afbeeldingen van alle Pokémonkaarten die tot nu toe in Nederland zijn uitgebracht. Inmiddels zijn er 122 sets uitgebracht. Die sets zijn weer onderverdeeld in 10 hoofd series (de versie van Pokémon). In totaal staan er nu 16.888 kaartjes op de site. Sommige sets bestaan uit maar enkele kaartjes, maar er is ook een set van 307 kaarten. De meeste sets hebben rond de 100 kaarten. Op iedere kaart staat een klein tekentje om aan te geven tot welke set een kaart behoort. Daarnaast heeft iedere kaart een nummer en achter de schuine streep staat uit hoeveel kaarten de set bestaat. Verder staat er nog een rondje een ruitje of een ster achter om aan te geven hoe zeldzaam een kaart is. Een rondje is een heel gewone kaart die heel vaak in de boosterpacks (zakjes) zit. Een ruit is iets minder gewoon en de sterretjes zijn zeldzaam en dan extra zeldzaam als het glinsterende of holografische kaarten zijn. Dit is allemaal heel klein. Oudere mensen hebben soms een loep nodig om het tekentje te kunnen zien

In de week voor het interview heeft Sven voor het eerst een grote Pokémon verzamelbeurs bezocht in Venray. Op deze beurs stonden meer dan 150 standhouders. Je kon er met Pikachu op de foto en er was een ruime ruilarea om kaarten te ruilen. Sven had € 20 mee gekregen om iets van te kopen. Dat bedrag was al snel op. Een kaartje van € 5,00 en een klein blikje met kaartjes voor € 6,00, maar hij had het geweldig gevonden om deze beurs te bezoeken.

De map die hij voor zijn verjaardag van opa en oma kreeg is nog leeg, maar hij heeft wel al een flinke map met kaarten. Hij heeft er voor gekozen om al zijn kaarten op soort Pokémon bij elkaar te steken. Oranje kaarten zijn vuur Pokémon, groene kaarten zijn gras Pókemon, blauwe water enzovoorts. Met een gekleurd vel in de map heeft hij aangegeven welke Pokémonkaarten waar zitten. Daarna heeft hij ze ook nog per Pokémon bij elkaar gestoken (alle Vulpix bij elkaar, alle Ponyta’s enz.). Ze vroegen hoe ik meestal wou ruilen. Gewoonlijk kijkt men naar het tekentje om kaarten van een gelijkwaardige zeldzaamheid met elkaar te ruilen. Sven heeft ook een mapje met dubbele kaarten. Dit heeft hij ook eens mee naar school genomen, maar daarna waren er ongeveer 30 kaarten weg. Dit waren allemaal zeldzame kaarten. Dus nu mogen de Pokémonkaarten niet meer mee naar school.

Toen ik vroeg hoeveel kaarten hij ongeveer had, wisten ze dat niet direct te vertellen. Zijn moeder zei: “Nou wel ruim 100 denk ik.” Omdat iedere pagina ongeveer 9 kaarten bevat is het heel snel te tellen. Je ziet in een oogopslag als een pagina niet vol is. We hebben de map even doorgebladerd en kwamen op ongeveer 450 kaarten uit. Dan had hij nog een klein mapje met Japanse kaarten en nog een klein mapje met een set kaarten waarvan ze zich afvroegen of het wel echte Pokémon kaarten waren. De kaarten hebben geen set symbool. Onder het plaatje staat een Pikachu symbool. Het blijken toch originele kaartjes te zijn van de set Celebrations Classic Collection. Sven kent alle kaarten uit het hoofd. Hij heeft geen lijst of overzicht van welke hij heeft.

Zijn ouders vinden het leuk dat Sven ook iets verzamelt. Zijn vader en moeder verzamelen thematische postzegels (vissen en paarden) en bezoeken regelmatig verzamelbeurzen in de omgeving. Sven hoopt dat er veel verzamelaars van Pokémonkaarten komen om met hem te ruilen.  

Klik hier om het artikel met extra foto’s te lezen zoals het in de Verzamelaar komt te staan.